Petőfi po svetu – literarna razstava o madžarskem narodnem pesniku Sándorju Petőfiju in njegovem času

Med 27. marcem 2023 in 7. aprilom 2023 bo v avli Filozofske fakultete na ogled razstava ob 200-letnici rojstva madžarskega narodnega pesnika Sándorja Petőfija.

Sándor Petőfi je bil sodobnik Franceta Prešerna in ima v madžarski književnosti in v kolektivnem spominu podobno vlogo kot slovenski pesnik v svoji domovini. Razstava prikazuje Petőfijevo življenje in delo skozi njegovo lastno poezijo in ga umešča v širši kontekst evropske romantike in časa pomladi narodov. Razstavljeno gradivo preusmerja pozornost z monumentalne podobe junaškega narodnega pesnika na njegovo literarno delo, osvetljuje pa tudi ozadje intelektualčevega življenja sredi 19. stoletja. Obiskovalci bodo natančneje spoznali kontekste in povezave srednjeevropske književnosti z zahodno, obenem pa bodo lahko raziskali, kako je zgodovinsko ozadje vplivalo na pesnikovo življenje – od njegove obleke do njegovega čtiva.

Razstavo so realizirali Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino Madžarske ter Petőfijev literarni sklad.

Vabljeni k ogledu! 

 

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan