Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje

Florilegium Indogermanicum (FIG)

Florilegium Indogermanicum (FIG)

Florilegium Indogermanicum (Staroindoevropski cvetnik) je antološko zasnovana zbirka literarnih spomenikov, ki so v tri tisočletnem obdobju med 18. stoletjem pr. n. št. in iztekom visokega srednjega veka nastali v starih indoevropskih jezikih: hetitščina in drugi anatolski jeziki, stara indijščina, stari iranski jeziki, gotščina s preostalimi starogermanskimi jeziki, stara irščina in drugi starokeltski jeziki, (stara) cerkvena slovanščina, stara pruščina in ostali baltski jeziki, latinščina in italski jeziki, stara grščina, stara albanščina, toharščina, klasična armenščina.

Vsak zvezek je impresionističen poklon eni izmed naštetih literarnih tradicij in prinaša izbor enega daljšega ali več krajših besedil v izvirniku z vzporednim literarnim prevodom, podrobnim filološkim komentarjem in ostalimi elementi predvidenega znanstvenega aparata. 

Soočenje z besedilno zapuščino starih indoevropskih jezikov in z njimi povezanimi starimi filologijami je človeku, ki ostaja na kakršen koli način občutljiv za duhovno in s tem kulturno zgodovino, ki se zgošča v njegovem tu in sedaj, naravna in njegovi bitnosti nujna gesta. Zbirka zato namerno ni oblikovana kot le študijski pripomoček bodočim specialistom za posamezno filološko področje, temveč si v svojem bistvu prizadeva nagovoriti slehernega zainteresiranega bralca. 

Sodelavke in sodelavci oddelka