Petőfi po svetu – literarna razstava o madžarskem narodnem pesniku Sándorju Petőfiju in njegovem času

Med 27. marcem 2023 in 7. aprilom 2023 bo v avli Filozofske fakultete na ogled razstava ob 200-letnici rojstva madžarskega narodnega pesnika Sándorja Petőfija.

Sándor Petőfi je bil sodobnik Franceta Prešerna in ima v madžarski književnosti in v kolektivnem spominu podobno vlogo kot slovenski pesnik v svoji domovini. Razstava prikazuje Petőfijevo življenje in delo skozi njegovo lastno poezijo in ga umešča v širši kontekst evropske romantike in časa pomladi narodov. Razstavljeno gradivo preusmerja pozornost z monumentalne podobe junaškega narodnega pesnika na njegovo literarno delo, osvetljuje pa tudi ozadje intelektualčevega življenja sredi 19. stoletja. Obiskovalci bodo natančneje spoznali kontekste in povezave srednjeevropske književnosti z zahodno, obenem pa bodo lahko raziskali, kako je zgodovinsko ozadje vplivalo na pesnikovo življenje – od njegove obleke do njegovega čtiva.

Razstavo so realizirali Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana, Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino Madžarske ter Petőfijev literarni sklad.

Vabljeni k ogledu! 

 

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon