Niz predavanj o japonskem filmu

Od 17. do 21. aprila 2023 bo na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete gostoval doc. dr. Giacomo Calorio z Univerze Milano-Bicocca (Università di Milano-Bicocca), ki bo predaval o japonskem filmu. Predavanja bodo v angleškem jeziku. 

Dr. Giacomo Calorio je diplomiral iz japonskega jezika in književnosti na Univerzi v Torinu z diplomsko nalogo o režiserju Kurosawi Kiyoshiju. V času študija je bil eden od ustanoviteljev kulturnega združenja neo(N)eiga, prvega italijanskega portala, namenjenega sodobnemu japonskemu filmu, in sodeloval z Nacionalnim filmskim muzejem v Torinu pri več pobudah, povezanih z japonskim filmom. Pozneje je na Univerzi v Genovi doktoriral iz digitalne humanistike. Njegova raziskovalna področja so kinematografija in japonska vizualna kultura ter prevajanje mang. Je avtor več monografij o japonskem filmu.

Trenutno je docent na Univerzi Milano-Bicocca, kjer poučuje japonski jezik in kulturo. Pred tem je štiri leta poučeval prevajanje mang na Oddelku za tuje jezike in književnosti ter sodobne kulture Univerze v Torinu, magistrski tečaj prevajanja, in dve leti japonski jezik na Univerzi v Bergamu, Oddelek za tuje jezike, književnosti in kulture. Je tudi član uredniškega odbora akademske revije Cinergie - Il cinema e le altre arti.

Napoved predavanj: 

1. Uvod v japonsko kinematografijo

Kaj je japonski film, kako je prišel do nas in katere so njegove značilnosti, ki zaznamujejo njegov nastanek in nadaljnji razvoj?

Pon. 16:20–17:50 pred. 013

2. Japonski film pred drugo svetovno vojno in po njej ter njegovi mojstri

Mizoguchi, Ozu, Naruse in Kurosawa: štirje stebri klasičnega japonskega filma; glavne teme in slogovne značilnosti njihovih del.

Tor. 13:00–14:30 pred. 2-rim

3. Japonski moderni film pred in po "nouvelle vague”

Nove oblike japonskega filma v šestdesetih letih, prelom s preteklostjo in propad.

Sre. 16:20–18:00 pred. 15

4. Meči, koža in velikanske pošasti: žanri in japonski film

Ne le umetniški film in veliki mojstri: pregled najpomembnejših in najbolj posebnih žanrov, ki so oblikovali zgodovino japonske kinematografije.

Čet. 13:50–15:20 pred. 030

5. Sodobni japonski film

Novi avtorji in novi žanri, ki spodbujajo renesanso japonskega filma od devetdesetih let prejšnjega stoletja do danes.

Pet. 13:00–14:30 pred. 4

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju