Gledališka predstava Becoming Human / Postajati človek

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete se tudi letos pridružuje projektu Noč raziskovanja. Njihov doprinos je gledališka predstava v angleščini s ponosnim naslovom Becoming Human (Postajati človek). Z njo so želeli preseči ločnico med filozofijo in umetnostjo ter gledalkam in gledalcem na zabaven in hkrati zanimiv način približati sodobno kitajsko filozofijo skozi optiko Mojstra Lija, katerega dejansko ime je Li Zehou.

Njegova filozofija oživi skozi pogovor igralk in igralcev, ki uprizarjajo tri berlinske študente (Mani, Karl in Kong Qiu) in študentko (Hannah) in hkrati predstavljajo simbole mislecev in mislic kot so Immanuel Kant, Karl Marx, Hannah Arendt in Konfucij. Zanimajo jih vprašanja človeškosti, smisla življenja, idejne zgodovine, šamanskih prednikov vzhodnoazijskih kultur ter transkulturne filozofije. Njihovi pogovori so duhoviti in iskrivi, ter prepleteni z glasbo, s plesom in vizualnimi podobami.

Predstavo so želeli uprizoriti v Mini teatru 13. 11. 2020. Kot mnogim drugim, je tudi gledališki skupinici COVID-19 prekrižal načrte in premešal štrene. A ker vedo, kako iz nuje narediti krepost, bodo predstavo predelali v stilu tradicionalnega japonskega Kamishibaija. Kakšna bo njena prenovljena podoba, naj zaenkrat ostane skrivnost. Njihov Kamishibai o nastajanju in smislu človeškega bitja in o pomenu transkulturne, evropsko-azijske filozofije si boste lahko ogledali na spletu preko povezave, ki jo bodo posredovali na dan letošnje Noči raziskovanja (27. 11. 2020).

Nastopajoči:

Luka Culiberg, Ryuzo Fukuhara, Metka Kladnik, Jasna Bavec, Špela Jezovšek, Marko Ogrizek, Jana Rošker, Tea Sernelj

Scenarij: Jana Rošker

Režiser: Ryuzo Fukuhara

Glasba: Trio Večni problemi (Dejan Berden, Marjan Farič, Jana Rošker)

Nekaj fotografij in posnetek prejšnjih oddelčnih predstav:

Fotografije na Facebook strani oddelka

Predstava Potovanje na Vzhod

 

Dogodki

ponedeljek, 19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

četrtek, 03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

sreda, 26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

sreda, 26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

sreda, 26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju