Gledališka predstava Becoming Human / Postajati človek

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete se tudi letos pridružuje projektu Noč raziskovanja. Njihov doprinos je gledališka predstava v angleščini s ponosnim naslovom Becoming Human (Postajati človek). Z njo so želeli preseči ločnico med filozofijo in umetnostjo ter gledalkam in gledalcem na zabaven in hkrati zanimiv način približati sodobno kitajsko filozofijo skozi optiko Mojstra Lija, katerega dejansko ime je Li Zehou.

Njegova filozofija oživi skozi pogovor igralk in igralcev, ki uprizarjajo tri berlinske študente (Mani, Karl in Kong Qiu) in študentko (Hannah) in hkrati predstavljajo simbole mislecev in mislic kot so Immanuel Kant, Karl Marx, Hannah Arendt in Konfucij. Zanimajo jih vprašanja človeškosti, smisla življenja, idejne zgodovine, šamanskih prednikov vzhodnoazijskih kultur ter transkulturne filozofije. Njihovi pogovori so duhoviti in iskrivi, ter prepleteni z glasbo, s plesom in vizualnimi podobami.

Predstavo so želeli uprizoriti v Mini teatru 13. 11. 2020. Kot mnogim drugim, je tudi gledališki skupinici COVID-19 prekrižal načrte in premešal štrene. A ker vedo, kako iz nuje narediti krepost, bodo predstavo predelali v stilu tradicionalnega japonskega Kamishibaija. Kakšna bo njena prenovljena podoba, naj zaenkrat ostane skrivnost. Njihov Kamishibai o nastajanju in smislu človeškega bitja in o pomenu transkulturne, evropsko-azijske filozofije si boste lahko ogledali na spletu preko povezave, ki jo bodo posredovali na dan letošnje Noči raziskovanja (27. 11. 2020).

Nastopajoči:

Luka Culiberg, Ryuzo Fukuhara, Metka Kladnik, Jasna Bavec, Špela Jezovšek, Marko Ogrizek, Jana Rošker, Tea Sernelj

Scenarij: Jana Rošker

Režiser: Ryuzo Fukuhara

Glasba: Trio Večni problemi (Dejan Berden, Marjan Farič, Jana Rošker)

Nekaj fotografij in posnetek prejšnjih oddelčnih predstav:

Fotografije na Facebook strani oddelka

Predstava Potovanje na Vzhod

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
Mednarodna pisarna, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon