Poziv ministru za kulturo v zvezi s projektom Muzej slovenske osamosvojitve

Foto: www.dnevnik.si

Foto: www.dnevnik.si

Poziv članov in članic Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju k odprtju javne razprave v zvezi s projektom Muzej slovenske osamosvojitve.

Izjavo oddelka lahko preberete tu in v besedilu spodaj.

 

Spoštovani gospod minister, cenjeni kolega,
 
spodaj podpisani zgodovinarji in zgodovinarke ter državljani in državljanke z zanimanjem pa tudi s skrbjo in z začudenjem spremljamo načrtovanje projekta Vašega ministrstva, ki se želi posvetiti novi muzejski predstavitvi slovenske osamosvojitve.
 
Slovenska  osamosvojitev  je  eno  izmed  najpomembnejših  dejanj  v  zgodovini  slovenskega naroda. Z njeno uresničitvijo si je narod svobodno ustvaril svojo lastno suvereno državo in z njo je postal suverena in svobodna nacija. Ob Vaših načrtih v zvezi s projektom Muzej slovenske osamosvojitve nas zaskrbljene čudi odsotnost odprte javne razprave o muzeju in njegovi muzejski postavitvi.
 
Želimo  Vas  torej pozvati, da  odprete  takšno razpravo. K temu Vas  in  nas vse zavezujejo sodobne zgodovinopisne epistemologije in sodobne muzejske prakse. K temu Vas in nas vse zavezujeta duh in črka slovenske ustave in zakonov. K temu Vas in nas vse zavezujejo vzgibi dejanja, ki naj se mu muzej posveti, tj. slovenska osamosvojitev.
 
Veselimo se takšne razprave in k njej v najboljši veri po najboljših močeh prispevamo svoj
najboljši delež.
 
Lepo Vas pozdravljamo in vse dobro Vam želimo,
 
Kornelija Ajlec, Bojan Balkovec, Alenka Cedilnik, Ana Cergol Paradiž, Mitja Ferenc, Božidar Jožef Flajšman, Sašo Jerše, Jernej Kosi, Milan Lovenjak, Peter Mikša, Dušan Mlacović, Janez Mlinar, Božo Repe, Irena Selišnik, Rok Stergar, Peter Štih, Marko Štuhec, Marta Verginella, Žiga Zwitter, člani in članice Oddelka za zgodovino, m. p.

 

 

 

Zadnje novice
22. 10. 2021

Slovanski fokus – osredotočeni na slovansko književnost

22. 10. 2021

Študentski svet Filozofske fakultete podelil priznanja za študijsko leto 2020/2021

Prejemnik in prejemnice priznanja za nadpovprečno pedagoško delo
20. 10. 2021

Obisk veleposlanika Republike Argentine