Simpozij v spomin Silvina Košaka: Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete v počastitev življenja in dela svojega nekdanjega sodelavca Silvina Košaka v ponedeljek in torek, 11. in 12. decembra 2023, prireja simpozij z naslovom Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku. 

Ker je Silvin Košak z digitalizacijo in odprtim dostopom do svojega življenjskega dela Konkordanz der hethitischen Keilschrifttafeln že v zgodnji fazi digitalne zgodovine povsem spremenil način dela v hetitologiji, in ker se je zavedal, kaj vse nam digitalna preobrazba omogoča, bodo na simpoziju svoje referate predstavili znanstveniki, ki bodisi uvajajo računalniške metode v študij starih jezikov in kultur ali pa razmišljajo o sedanjih in prihodnjih izzivih in priložnostih za študij in raziskovalno delo na tem področju.

Simpozij bo spremljala razstava o slovenski hetitologiji in mestu Silvina Košaka v njej in nasploh, voden ogled njegove osebne knjižnice, ki jo je velikodušno podaril oddelku, ter ogled gledališke uprizoritve hetitskega Mita o Ilujanki, pri kateri je sodeloval kot kostumograf.

Dogodek bo potekal v hibridni obliki, v živo v Modri sobi na Filozofski fakulteti in prek Zooma na tej povezavi (Meeting ID: 982 0656 8135, geslo: 827807).

Posnetki referatov bodo po dogodku dostopni tudi na spletni strani fakultete.

Za več informacij se lahko obrnete na naslov Marina.Zorman@ff.uni-lj.si.

Program

Povzetki


 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan