Oddelek za azijske študije

Pozdravno pismo

Drage študentke, dragi študenti,

naj vam kot predstojnik Oddelka za azijske študije v teh nezavidljivih časih najprej zaželim zdravja; ne le telesnega ob še vedno prisotni nevarnosti širjenja koronavirusne bolezni Covid-19, temveč tudi psihičnega, saj sta zadnji dve leti za premnoge prinesli izjemno povečajne stresa in nemalokrat skoraj nevzdržne pritiske. Za študente in študentke je bil pogosto vzrok za stres prav študij v času epidemije, zato vas na tem mestu pozivam, da se ob kakršnikoli stiski obrnete na nas, učitelje in strokovne sodelavce oddelka, saj se trudimo in si želimo, da bi vaš študij na Oddelku za azijske študije predstavljal sproščeno in varno okolje, kjer bi vas motivirala radovednost po odstiranju tančic vednosti – tiste vednosti, ki nas je vse, ki smo se poglobili vanjo, omrežila in nas ni spustila več iz svojega mamljivega objema. V imenu celotnega oddelka bi vam zato rad zaželel dobrodošlico med nami. S tem, ko ste bili sprejeti na smeri našega programa, ste postali naše kolegice in kolegi v akademski skupnosti raziskovalcev in raziskovalk na področju azijskih študij.

Začenja se novo akademsko leto 2021/22. Lansko leto je oddelek praznoval 25. obletnico ustanovitve, a se je leto izkazalo za verjetno enega najtežjih za vse vpletene. Študijska izkušnja lanske generacije ni bila primerljiva z izkušnjami preteklih generacij. Študentke in študenti so bili v marsičem prikrajšani za velik del dinamike, ki so jo na oddelku izkusili starejši kolegi in kolegice. Pandemija bolezni Covid-19 je povzročila negotove razmere za nas vse, še posebej pa za študentke in študente, ki so šele vstopali na univerzo. Letos začenjamo študijsko leto z nekaj več optimizma. Predavanja se po letu in pol vračajo v predavalnice, s čimer se vsaj delno vračamo v normalno stanje, četudi še naprej ob previdnostnih zaščitnih ukrepih.

Upamo in želimo si, da boste z izbiro študija na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete UL dobili to, kar ste si želeli, kakor tudi tisto, o čemer še niste razmišljali. Oddelek, ki deluje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je vodilna univerza v Sloveniji, je med najbolj priljubljenimi oddelki na fakulteti, hkrati pa se ponaša z velikim mednarodnim ugledom, na kar kaže tudi vse večje zanimanje za študij pri nas med študenti iz tujine, kljub temu da študij večinoma poteka v slovenskem jeziku. Oddelek je tudi med najbolj dinamičnimi, saj poleg gostovanj naših članov na univerzah po svetu naš oddelek redno obiskujejo ugledni predavatelji z vsega sveta, ki se tako ali drugače ukvarjajo z Azijo, kakor tudi številni študenti iz Vzhodne Azije. Oddelek je gostil že največje mednarodne konference na področjih japonologije in sinologije, kar vse priča o njegovem ugledu in vpetosti v mednarodni prostor.

Četudi se tistim med nami, ki Oddelek za azijske študije spremljamo od samega začetka, zdi, da smo še vedno mlad oddelek, ne moremo mimo dejstva, da je oddelek starejši od večine vas, ki ste se letos vpisali na njegove programe. Ste torej že šestindvajseta generacija študentov.

Kakor veste, je bila Filozofska fakulteta od marca lani popolnoma zaprta in celoten študijski proces se je moral prestaviti v spletno okolje, s čimer se je popolnoma prekinil neposreden stik med študenti, kakor tudi med študenti in učitelji. Vsi si želimo, da bi se na fakulteto čimprej vrnil študentski vrvež in študijska atmosfera, kakršne smo vajeni, a glede na razmere v Sloveniji moramo ostati previdni. Študijski proces, ki bo potekal v predavalnicah, bo podvržen predpisanim ukrepom za varovanje javnega zdravja in s tem za zagotovitev varnosti prisotnih. Podrobne informacije o načinu izvajanja študija najdete na spletni strani fakultete v poglavju Študijski proces in delo na fakulteti v času koronavirusa. V skladu s smernicami MIZŠ in NIJZ bomo pri vseh oblikah pedagoškega procesa v prostorih fakultete uporabljali zaščitne maske in vzpostavili beleženje prisotnosti s ciljem omogočanja epidemiološke preiskave v primeru okužbe.

Z upoštevanjem osnovnih zaščitnih ukrepov upamo, da bomo lahko uspešno ohranjali zdravje tudi ob druženju v predavalicah in da nam bo uspelo izpeljali študijski proces v tej obliki vse do konca študijskega leta.

Želim vam, da uspešno zakorakate na to razburljivo popotovanje, ki mu pravimo študij, in četudi bo pot na začetku bolj trnova, upam, da bodo kraji, ki jih boste na njej odkrivali, toliko bolj slikoviti in osvobajajoči. Pazite nase in na svoje bližnje!

Luka Culiberg, predstojnik

Notices

The Central Humanities Library

OHK FF departmental libraries during Easter holidays

Department of English

Change of Office Hours Lilijana Burcar

Department of Geography

Change of Office Hours Mojca Ilc Klun

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katarina Katja Predovnik

Department of Romance Languages and Literatures

Change of Office Hours Jasmina Markič