Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo sodeluje pri pripravi predloga Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva

Izdelava obutve na podlagi podatkov 3D skena stopal (foto: Aleš Kacin, delavnica AK Alojz Karner, Žiri)

Izdelava obutve na podlagi podatkov 3D skena stopal (foto: Aleš Kacin, delavnica AK Alojz Karner, Žiri)

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete (OEiKA) so se v zadnjih mesecih aktivno vključevali v proces priprave predloga Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva (ZorR), ki ga pripravlja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

S pomočjo zunanjih sodelavcev (dr. Tomaž Simetinger, Julija Zupan) so pripravili Primerjalno analizo sistema tradicionalnega rokodelstva v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem in na Hrvaškem, ki služi kot podlaga za prikaz ureditve področja rokodelstva v drugih pravnih sistemih v Evropski uniji.

V sklopu javne obravnave predloga zakona so organizirali razpravo o predlogu omenjenega zakona s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS – sekcija Domača in umetnostna obrt), Konzorcijem rokodelskih centrov Slovenije in strokovnjaki s področja etnologije in etnološkega konservatorstva ter oblikovali in oddali skupne pripombe. Vse, ki so sodelovali pri oblikovanju skupnih pripomb, je MGRT povabilo na sestanek, ki bo potekal v oktobru in se bo osredotočal na vizijo razvoja rokodelstva v Sloveniji.

Ob koncu leta pa bodo skupaj z OZS – sekcija DUO in MGRT organizirali mednarodni simpozij, na katerem bodo predstavljene izkušnje s pravnimi ureditvami in organizacijo področja rokodelstva v tujini.

Zadnje novice
26. 08. 2022

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

04. 03. 2022

Support and assistance by the University of Ljubljana

02. 09. 2021

Welcome Day - Exchange Students ONLY

Mednarodna pisarna